Skottland Glasgow, Innis & Gunn 15 år

Jag har i mitt liv haft lyxen och turen att få komma iväg på en rad olika vin och sprit- destillerier runtom världen och fått uppleva det bästa av vad denna fascinerande värld har att erbjuda. Men aldrig öl. Sanningen är att tanken faktiskt aldrig slagit mig och jag är glad att bröderna på Innis & Gunn visade att hantverket är minst lika prestigefullt, innovativt och intressant som, för mig tidigare, oftast blivit förknippat med sprit och vin enbart. Så att få flyga till Edinburgh och Glasgow i Skottland för att få ta del av detta var extremt kul.

Innis & Gunn firar alltså 15 år i branschen och är idag ett av dom mest framgångsrika bryggerierna som finns i Storbritannien - och man förstår genast varför. Dessa bröder tillverkar med lust, nyfikenhet och med en stor passion för gemenskapen. Det finns liksom utrymme inom ölbryggeriet för en betydligt större del misslyckanden och omprövningar än exempelvis en 15-årig whisky. Här har dom en färdig produkt på två veckor och kan snabbt anpassa utbudet efter efterfrågan.

Att man använder sig av fat på samma sätt som vin och sprit, visste jag inte heller. Eller rosten, hur extremt olika den kan vara. Vi kom in på kakao, popcorn, smör, beska, aska. Hur man jobbar med frukter, kryddor och inspiration hämtad från både barndom och framtiden.

Framförallt är det inspirerande att få vara i samma rum bland människor som brinner för vad dom gör. Det låter klyschigt men det är så sant. Det spelar verkligen ingen roll vad du bestämmer dig för att göra, gör du bara det du brinner för så kommer du bli bäst i världen på det och det kommer lysa i ögonen på dig.

Vistelsen på bryggeriet avslutades med en klassiker nämligen fish & chips och en rad kommande produktion direkt från faten. Det kändes som att vi satt mitt i hemmet helt plötsligt och fick ta del av så mycket mer en öl.

IMG_1084.jpg
IMG_1087.jpg
IMG_1094.jpg
IMG_1102.jpg
IMG_1104.jpg
IMG_1116.jpg
IMG_1131.jpg
IMG_1135.jpg
IMG_1141.jpg
IMG_1149.jpg
IMG_1160.jpg
IMG_1164.jpg
IMG_1172.jpg
IMG_1179.jpg
IMG_1181.jpg
IMG_1188.jpg
IMG_1202.jpg