Med helvetet rakt i ansiktet

Kunde känna det redan igår, hur hettan kom och knackade på mina axlar sköra som äggskal. När samtalen runtom en liksom dovas ut till ett muller av långsamt knappande läppar. Pulsen börjar höras och blodet rusar från yttersta tåspets som kolsyra upp i huvudet. Ny dag, tror man. Men mitt ansikte står i lågor.

Rosacea. Man vet inte varför man får det, man vet inte vad det är, man vet bara att sjukdomen är lika styrd av känslor som den är påverkad av kost och atmosfär. Det är en kronisk hudsjukdom och jag kan bara lära mig att hantera den, aldrig bekämpa den. Jag går med en konstant inflammation i ansiktet som mycket riktigt konstant brinner, svider, pulserar och värker.

Ibland glömmer jag bort det. Men inte idag. Idag vaknade jag upp och blev liksom medberoende min egna sjukdom. Jag tog på mig skulden, rollen, masken. Jag blev monstret. Jag har blåsor fyllda med var i hela ansiktet, hud som bara faller av och resten bara brinner.

Jag vill inte bry mig. Smärtan har jag lärt mig leva med. Men det är allt annat. Det är det där, att jag inte vill gå ut, jag vill inte visa mig, jag vill inte förklara mig, jag vill inte möta blickarna. Känslorna är laddade till max och minsta lilla belastning, ökad puls, skam och frustration innebär ytterligare en dag av skov, blåsor, hetta och sveda.

Förut stod jag i timmar, lindrade, baddade, skalade för att sedan bygga, hamra, mecka och fixa ett nytt ansikte. Göm, glöm det egentliga. Men det löser ingenting och det löser ingen oro.

Finns det en enda människa utan skavanker på den här planeten? Absolut inte. Finns det människor som väljer att aldrig berätta? Absolut. Jag vill inte vara den personen. Jag vill vara stolt på gatan, inte skamsen. Rakryggad, inte dold i skuggen av min bugning mot världen.

Här är jag. Vart är du? Passa på här och bara få ut skiten. Bara ut med det, ha det sagt, känn att åtminstone en person vet och lyssnat. Visa upp dig här, berätta och tacka dig själv för det.

Jag lovar, kaffet smakar godare efter.

693B6EFB-D7A8-4D30-B904-10CBFF70F3F0.JPG
702188AD-032F-4319-8E8D-3D5690822977.JPG